Тристайните апартаменти се радват на засилено търсене

Тристайните апартаменти се радват на засилено търсене

Все повече хора се ориентират към покупка на апартаменти с три и повече спални, сочи анализ на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. По данни на компанията делът на тези жилища нараства на 20% от общите продажби, което отразява стремежа на купувачите към покупка на по-просторни и съвременни жилища. Повечето от тях са в новостроящи се сгради, които са все още в ранен етап на реализация и дават възможност за обединяване на апартаменти с цел постигане на по-голяма жилищна площ с повече помещения според нуждите на купувачите.

Двустайните и тристайните апартаменти съставляват съответно 37% и 34% от реализираните продажби през третото тримесечие на годината.

Силната конкуренция от страна на новото строителство води до по-бавната реализация на имотите на вторичния пазар и съответно до по – голям времеви престой на имотите на пазара, показват наблюденията на експертите.

В началото на годината за кратко се скъси изключително много срокът за продажба на жилищата и достигна до 60 дни, но след това нарасна предлагането на сгради ново строителство и това постави имотите на вторичен пазар под силен натиск, в резултат на което много от тях останаха на пазара през цялото лято и есента, коментират от  компанията.

Към момента средният срок за реализация на имот в София е 150 дни, което е доста дълъг период и показва, че има прекомерен оптимизъм в офертните цени на имотите и те трябва да бъдат определяни внимателно с оглед на текущите тенденции, за да може да се постига продажба на имота в разумен срок.