Студентски общежития във Великобритания привличат интереса на инвеститорите

Студентски общежития във Великобритания привличат интереса на инвеститорите

Алтернативни сектори като многофамилни жилищни сгради, домове за възрастни хора и студентски общежития, привличат все повече интереса на инвеститорите, показва изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Според изследването глобалният обем от инвестиции в студентски жилища е нараснал с 87% в последните пет години, а зрелостта на британските и американските пазари, в съчетание с  ниско предлагане и голямото търсене на студентски жилища предполагат най-големи възможности за нови инвестиции в сектора в следващите години.

Най-високо е предлагането на имоти на Острова, а най-ниско в Южна Европа.

В Италия, която е четвъртият по големина студентски пазар в Европа, предлагането е достатъчно за настаняването на под 5% от всички студенти.

По градове, най-ограничено е предлагането в Рим – при около 220 500 студенти, само с 6500 легла. Следват Порто с 3,5%, Флоренция с 3,8%, Барселона с 4,9% и Мадрид с 5,7%.

Именно това са и градовете, които предлагат най-добрите възможности за инвеститорите, заради стабилното търсене и висок среден наем на студентските общежития.