Строителната индустрия в Обединеното кралство е оптимистичнo настроена за следващите пет години

Строителната индустрия в Обединеното кралство е оптимистичнo настроена за следващите пет години

Строителната индустрия в Обединеното кралство като цяло е оптимистичнo настроена за следващите пет години, на фона на страховете за Brexit и икономическия спад, показват нови изследвания.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителния сектор (PMI)  е паднал до 52,2 пункта през декември, което е спад спрямо предходния месец от 53,1 пункта.

Според индекса на строителството на Markit / Cips UK спадът на PMI изглежда до голяма степен се дължи на намаляването на нивото на търговска дейност и това се компенсира от нарастващия брой проекти за жилищно строителство. Перспективата за повече поръчки накара много фирми да наемат персонал и да купуват материали с най-бързите темпове от две години през декември.

Според г-н Самюъл Губс, главен икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, подкрепата от страна на правителството трябва да продължи през 2018 г., въпреки че предупреди, че строителната продукция като цяло вероятно ще е без особена промяна.

Като цяло малко над една трета от строителните фирми в проучването смятат, че ще има увеличение на активността през 2018 г., докато 11% предвиждат спад. Те казват, че са изправени пред силен натиск върху разходите в резултат на слабия паунд и Brexit, който увеличава цената на вноса на материали.

Не би трябвало да е изненада, че Brexit оказва влияние върху търговската и индустриалната продукция, смята Стив Мансур, главен изпълнителен директор на компанията за застраховки с строителството CRL.

Той вярва, че когато става дума за жилища, строителите трябва да осигурят това, което искат купувачите. "Те трябва да започнат да предвиждат какво ще се търси, ако искат да останат в играта.“.

Според него технологичният напредък вече е подобрил строителството и очакванията са да се разшири тази година чрез процеси като модулни сгради и 3D печат, виртуална реалност и индивидуални конфигурации на домовете.

"Като цяло, перспективата за индустрията е добра, но ще има предизвикателства. Най-доброто, което можем да направим, е да останем информирани и отворени за нови идеи и начини на работа ", добави той.