София изпдана с девет места по ръст на цените в межународна класация

София изпдана с девет места по ръст на цените в межународна класация

София изпадна с девет места в класацията Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank за ръст на цените на жилищата. През второто тримесечие на годината столицата ни зае 27-о място с повишение от 9,2% на годишна база. 

На първо място в индекса на консултантите е индийският град Ахмедабад с ръст на цените на жилищата от 19,4% през второто тримесечие, следван . Измир (Турция) и Хидерабад (Индия). Тук стойностите се повишават съответно с 16,2% и 16,0%. Следват Хобарт в Австралия (15,5%), Будапеща (15,4%), Хонконг (15,1%), Ротердам (14,4%), Пюн в Индия (13,5%), Амстердам (13,4%) и Ванкувър (13,3%).

Средно цената на имотите в 150-те града, включени в класацията, е нараснала с 4,3% в годината до юни, като Азия е най-силно представящият се регион.

Торино, Абу Даби и Генуа са най-слабите пазари в света. При тях се наблюдава спад на цените от 7,1%, 6,9% и 6,6%. В топ 10 на дъното влизат още  Дубай, Дарвин, Стокхолм, Делхи, Рио де Жанейро, Киев и Сидни.

Що се отнася до София, столицата ни изостава по ръст от пазари като Порто, Калкута и Мадрид, но изпреварва Дъблин, Анкара и Единбург.