Сменят началника на ДНСК

Сменят началника на ДНСК

Директорът на Дирекция „Национален строителен контрол” (ДНСК) ще бъде сменен, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Поводът за смяната на Юлия Дъбова е инцидента с необезопасен строителен обект на бул. "Цариградско шосе" на 17 ноември, при който пострада жена. Според министър Нанков името на новия началник ще стане ясно до края на седмицата.

В същото време след инцидента продължава проверка на строителя и на строителния надзор, като предстои да бъдат наложени санкции. Нанков добави, че ДНСК започва масови проверки за зазимяването на строителните обекти.

Припомняме, че наскоро Дирекцията за национален строителен контрол отне удостоверението за строителен надзор на фирма „Инекс консулт“ ООД. Причината са допуснати редица нарушения на Закона за устройство на територията.

При строеж на жилищна сграда във Варна компанията е допуснала изпълнение при съществуващи отклонения от одобрения инвестиционен проект, за което от заместник-началника на ДНСК е издадено наказателно постановление с наложена имуществена санкция в размер на 2 500 лв. Постановлението не е обжалвано и е влязло в сила на 2 септември 2015 г.

Според ДНСК „Инекс консулт“ не е спряла своевременно основен ремонт на хотел „Мираж“ в комплекс „Слънчев ден“ край Варна при безспорно установени нарушения. От Дирекцията е издадено наказателно постановление, потвърдено от Варненски районен съд. То е влязло в сила на 28.01.2016 г. след изменение на наложената имуществена санкция от страна на съда.