Сингапур, Токио и Мадрид оглавиха световния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2018 г.

Сингапур, Токио и Мадрид оглавиха световния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2018 г.

Цените на високия клас имоти нарастваха с по – бавни темпове през първата половина на 2018 г., но Сингапур, Токио и Мадрид променят тенденцията, сочи доклад на Knight Frank, публикуван в сряда.

Според данни за 20 световни града, средните цени за първите шест месеца на годината са нараснали с 4,2%, в сравнение с годишния ръст от 6% през миналата година.

Въпреки това Сингапур, Токио и Мадрид отбелязаха силен ръст, като цените на луксозните имоти тук се повишават годишна база съответно с 11.5%, 9.4% и 10.3% до края на юни.

В Сингапур нарастващото външно търсене и високите стойности на земята са причина за по – високите цени. Възстановяването на Токио се дължи на няколко фактора, сред които здравата икономика на Япония и инвестициите преди Олимпийските игри през 2020 г. според Knight Frank.

В Мадрид ръстът на цените също е свързан с подобряването на икономиката на Испания и интереса на чуждестранните купувачи към ваканционните домове в града.

Като цяло, средният годишен анализ на 20 – те  избрани основни пазари потвърждава общата тенденция, за лекия спад в цените на китайските градове и силният европейски пазар.

Градовете в САЩ регистрират също положителен растеж през годината до юни, като Лос Анджелис води с увеличение от 7,8%.

А ето и как се движат цените на основните пазари:

Сингапур + 11.5%

Токио + 9.4%

Пекин + 7,3%

Сидни + 5,7%

Мадрид + 10.3%

Берлин + 8,5%

Париж + 6,0%

Лондон -1.8%

Лос Анджелис + 7.8%

Ню Йорк + 0,1%

Ванкувър -6.2%

Дубай -0.8%