Сградата на Телефонната палата ще се превърне в музей

Сградата на Телефонната палата ще се превърне в музей

Емблематичната Телефонна палата в центъра на София, ще бъде превърната в музей, в който се предвижда да бъдат създадени и лаборатории за реставрация на артефакти.

Сградата беше придобита от бизнесмена Васил Божков през пролетта на 2017 г. срещу 17.3 млн. евро чрез дружество "НГ Пропърти" , припомня в-к "Банкеръ". Идеята му е в бъдещия частен музей да бъде показана и богатата колекция на самия Божков, която включва тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ век.

В началото на юли месец главният архитект на Столичната община Здравко Здравков е подписал документите за преустройство на сградата, след като е получил и становището на Министерството на културата още на 16 май. На фирмата –инвеститор е разрешена реконструкция и промяна на покрива в мансарден етаж и е променено предназначението на сградата. От административна , тя вече е „обслужваща с изложбени площе, офиси, технологични помещения“.  Дадена е и възможност да бъде изграден подземен гараж и да бъде извършена реконструкцията на абонатната станция.

Очевидно с изграждането на новия мансарден етаж, освен разширението на площите, които се постига по този начин,  ще бъде решен проблемът с течащия от години покрив.

От документите по одобряването на инвестиционния проект става ясно, че разгъната площ на сградата е 13 400 кв.м. , плюс още 3000 кв. м. , разположени на подземно ниво. Каква ще бъде инвестицията все още не е ясно, но само таксата, която фирмата е платила за одобрението на проектите е близа 100 хил.лв ( 97 235 лв.), става ясно от издаденото разрешение за строеж.

За да бъде извършено това преустройство на Телефонната палата беше взето решение да се премести и скулптурата на Джон Атанасов, поставена пред сградата в центъра на столицата.

При предишният си собственик – Българската телекомуникационна компания, тази  сграда се ползваше за нейните  административни нужди, за каси за плащане на сметките, а част от пространствата й бяха превърнати в заведения. Още преди издаването на сегашното разрешение за строеж обаче, зданието беше разчистено, а заведенията, които ползваха площи там, бяха затворени.