С 15% се увеличиха цените на луксозните имоти за година

С 15% се увеличиха цените на луксозните имоти за година

Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените на луксозните имоти спрямо същия период миналата година, като най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София. Това показва анализ на компанията за висок клас имоти Unique Estates.

През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м. Тези райони се характеризират с най-активен инвестиционен пазар, заради многобройните сделки със стари апартаменти, които, след цялостно обновяване, отново са на пазара за наем или препродажба.

В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в някои райони като „Драгалевци“, „Изток“ и „Младост“. Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето.

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София също така изигра сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България. През последните месеци обаче наемният пазар изконсумира тези ефекти, като много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти. 

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.