Руснаци масово купуват имоти в Аликанте

Руснаци масово купуват имоти в Аликанте

Аликанте се нареди сред тип дестинациите за покупко-продажб на имот в Испания, като пред нея остават само Барселона и Мадрид. Сред най-активните на пазара са руснаците, които допринасят за 35% от сделките, съобщава Noticia.ru, позовавайки се на информацията на вестник La Informacin.

Аликанте традиционно привлича вниманието на чуждестранни инвеститори, предимно германци и британци. В същото време, според Асоциацията на агентите по недвижими имоти Аликанте, през последните две години представители на 125 различни националности са закупили жилища в региона. Както пише La Informacin, между тях се отличават и жителите на Русия, които Коста Бланка привлича с климата, както и нарастващия пазар на елитни жилища. Според експерти около 35% от жилищните имоти в Аликанте миналата година са закупени от руснаците.

Трябва да се отбележи, че този регион също е привлекателен, тъй като предлага същите условия като в Марбела, но на по-достъпни цени. Елитните жилища, които интересуват руснаците на първо място, в Аликанте могат да бъдат закупени много по-евтино, отколкото в Марбея. Аликанте също е по-популярен сред младите хора, средната възраст тук не надвишава 35 години.

Според експертите регионът се адаптира към тези промени, а много институции предлагат информация на руски език и наемат рускоговорящи служители.

Ръстът на продажбите на недвижими имоти в Аликанте се наблюдава за пета поредна година. Дори на върха на кризата през 2012 г., на фона на общия спад на пазара на недвижими имоти, който е бил 13% в цялата страна, в Аликанте е регистрирано леко увеличение от 0,19%. Цените на жилищата в провинцията нарастват с 10% годишно.

Според експерти, инвеститори от Русия предпочитат да купуват недвижими имоти в крайбрежните райони на Марина Алта (Campello, Javea, Altea, Moraira и Denia). В тази част на Аликанте през 2017 г. е имало 30% увеличение на броя на сделките. Особено популярни са жилищата с изглед към морето, а сред предпочитанията на руснаците има модерен дизайн, оборудвани обществени площи, включително плувни басейни и детски площадки, кухни в съчетание с хол и поне четири спални.