Ръст на жилищните цени в Канада, лек спад на продажбите

Ръст на жилищните цени в Канада, лек спад на продажбите

Цените на жилищата в Канада са се повишили с 3.5% през декември на годишна база, но продажбите са намалели с 5%. На месечна база се наблюдава увеличение, макар и с ниски темпове, се посочва в анализ на Property Wire.

Като цяло продажбите се увеличават с 60% от всички пазари, водени от Калгари и Едмънтън, където продажбите се възстановиха, показват данни на Канадската асоциация по недвижими имоти.

Средната продажна цена през декември е 470 661 канадски долара, което е лек ръст с 3.5% ма годишна база, но е и най- малкото повишение за последните две години. Увеличението е движено от активността във Ванкувър и Торонто, които стават двата най-скъпи пазари в Канада.

Броят на продажбите се увеличава с 6.3% на годишна база, като активността е била по – висока през първата половина на годината. Причината за слабия ръст през втората половина е нов данък специално за чуждестранните купувачи на жилища в града, както и по – високите лихви по кредитите.

Последното ще забави допълнително пазара, защото купувачите ще трябва да разполагат с по – голяма първоначална вноска за покупка на имот, смятат експерти.