Ръст на търсенето на жилища в швейцарските и френските Алпи

Ръст на търсенето на жилища в швейцарските и френските Алпи

В швейцарските и френските Алпи, търсенето на жилища за покупка се е увеличило, пише Rambler.ru. Търсенето на наем и покупка на луксозни недвижими имоти в швейцарските и френските Алпи през 2018 г. нараства благодарение на рекордните снеговалежи, показва анализ на консултантската компания Knight Frank.

Най-забележимо цените се повишават във Вилар (с 6%) и Вербие (с 3.4%). Тези курорти, според анализатори на компанията, предвид резултатите от 2018 г. са най-търсените в швейцарските и френските Алпи.

Най-печеливш курорт за собственици на имоти под наем е Куршевел, където хижа с четири спални в разгара на сезона може да се наеме за 20 хиляди евро на седмица. Второто и третото място заемат Гщаат и Вал д‘Изер, където цифрите достигат съответно 17 300 и 12 000 евро.

„Покупката на имоти на ски пазара е предимно емоционална покупка, водена от желанието за определен начин на живот”, казва Марина Шалаева, директор на частни инвестиции и чуждестранни недвижими имоти в Knight Frank. "Сред богатите руснаци основният интерес е да се наеме и закупи хижа във Франция (Мерибел, Куршевел, Вал д'Изер), винаги в непосредствена близост до ски лифта и с очарователна гледка към планините."

В края на 2017 г. експертите на Savills представиха класирането за ски курортите с най-скъпите недвижими имоти. Според тяхната статистика първото място се заема от Сен Мориц, Швейцария, второто - от френския Куршевел, а третото място заема Аспен (САЩ). Средната цена на един метър жилища в тези курорти достигна съответно 35 600, 31 400 и 29 700 евро.