Ръст на търсенето на имоти в София, отчитат експерти

Ръст на търсенето на имоти в София, отчитат експерти

17 % ръст на сделките с имоти отчетоха от компанията Arco Real Estate. Данните са за последното тримесечие на 2016 г., спрямо предходния тримесечен период от годината. На годишна база 29,33% от сключените в агенцията сделки са се случили в периода Октомври-Декември.

Факторите, които да двигател на пазара са по-ниските нива на лихвите при ипотечното кредитиране, отчетения растеж в икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове, коментират от компанията. За пръв път от 2008 г. е измерен двуцифрен ръст в цените на имотите в София от около 12%, спрямо отчетените 6% в края на 2015 г.

 

Експертите отчитат осезаем недостиг на качествено ново строителство, което да посрещне повишеното търсене, повече покупки „на зелено“, както и стартиране на много нови проекти.

Според данните на агенцията на годишна база се наблюдава двоен ръст в търсенето на жилищни имоти в София за последното 3-месечие на 2016 г. спрямо аналогичния период на 2015 г. Интересът към къщи на територията на Столицата е скочил на 15% спрямо миналогодишната ставка от едва 4,79% за последния 3-месечен период от годината, а останалите 85% се разделят между различните видове самостоятелни обекти в сграда, предназначени за жилищни нужди.

Най-активно е търсенето на 3-стайни жилища с площ 80-110 кв.м. (44% от общото търсене), като с не малка разлика вече им отстъпват 2-стайните с площ 50-70 кв.м. (32% от общото търсене).

 

Предпочитаните за покупка райони са Център (7,95%), Белите Брези (7,06%), Оборище (5,58%), Витоша (5,30%) и Хладилника (4,7%).

При наемите се отчита най-висок интерес към 2-стайните жилища със среден месечен наем около 293 Евро, а сред най-предпочитаните райони са Студентски град, Младост и Дианабад.