Продавачите ще бъдат основният двигател на пазара на имоти

Продавачите ще бъдат основният двигател на пазара на имоти
Ръст на сделките с имоти с около 3-4% за страната и 7-8% за София. Без съществена промяна в цените, с изключение на някои райони на София в рамките на 2 до 3% в кварталите, в които се планира или изгражда следващата линия на метрото, както и част от традиционно желаните южни и източни райони. Това са очакванията за 2017 г., която дават от Адрес за следващите 12 месеца на пазара на имоти. 
 
Според експертите идната година ще бъде на продавачите, които са един от основните двигатели на ръста в активността. През 2016 г. тяхната роля бе заглушена поради неправилната им преценка на офертните цени – нивата, предложени от някои собственици, надвишаваха пазарните, което бе предпоставка много имоти да останат дълго на пазара без да се стига до сделка. Догодина и на продавачите ще  се наложи да се съобразят с пазарните реалности при определянето на цените. И макар инвеститорите и новото строителство да продължат да бъдат сериозен конкурент, собствениците, които искат да продават, ще са фактор в ръста на броя сделки.
 
На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – тези, купили с инвестиционна цел в първите години на новото строителство. Време е да излязат на пазара, за да реализират печалба. Това са индивидуални инвеститори, избрали да се възползват се от началните ниски цени на новите сгради преди около 2 години. Днес те разбират, че е време да се опитат да продадат имотите си.
 
Очакванията, че Федералният резерв ще вдигне основния лихвен процент, може да се отрази и на лихвите у нас, но това по-скоро е вероятно да повлияе в дългосрочен план. Към момента тенденцията в страната ни е към допълнителен спад на лихвите по ипотеките, но желаещите да изтеглят ипотека трябва да бъдат внимателни – понижението е бавно и плавно, а тенденциите в глобален план могат да обърнат посоката към ръст.  
 
 
Експертите очакват ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо разгърнаха бизнес потенциала си през последните година-две. Интересът в големите градове ще бъде насочен предимно към двустайни жилища, с добре уреден транспорт и комуникация и на кратко разстояние от активните бизнес зони. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам. Развиващите се икономики в тези градове, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.
 
Купувачите ще бъдат предимно млади хора на средно високи позиции и със стабилни доходи, а малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити. Те ще са на възраст 25-35 г., купуващи първи дом, както и  нуждаещи се от по-голямо жилище, с оглед на нарастването на броя членове на семейството. Също така ще са налице и дългогодишни наематели, решили се да станат собственици, както и купувачи с чисто инвестиционни намерения.
 
Има вероятност в околностите на тези градове да се появят и софийски купувачи, които да търсят имот тип „втори дом“ в провинцията. Напоследък тенденцията жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в селата стана по-отчетлива. Обект на интерес в този сегмент ще бъдат по-скоро къщите във вилните зони на малките населени места. Съществени промени в ценовите нива в големите градове също няма да се случат, прогнозират още от Адрес.