По-слабите продажби в САЩ оказват натиск на цените на имотите

По-слабите продажби в САЩ оказват натиск на цените на имотите

Жилищата в САЩ през март са поскъпнали с най-бавен темп от над шест години, което е признак, че по-слабите продажби оказват натиск на цените, предаде Асошиейтед прес.

Ценовият индекс Ес енд Пи КорЛоджик Кейс-Шилер (S&P CoreLogic Case-Shiller се е повишил с 2,7 процента спрямо година по-рано, което е забавяне в сравнение с годишното покачване от 3 процента през февруари.

Поскъпването в някога актуални градове като Сиатъл и Сан Франциско значително се е охладило. В национален мащаб нарастването на цените на жилищата от пет години изпреварва увеличението на заплатите, правейки много домове недостъпни. Това забави продажбите, което пък накара потенциалните продавачи да контролират поскъпването, информира БТА.

Година по-рано индексът скочи с 6,7 процента.

През март тази година цените на жилищата в Сиатъл са се повишили с 1,6 на сто на годишна основа спрямо скок от 13 процента през март 2018 година. В Сан Франциско са поскъпнали само с 1,4 на сто. Най-силно цените в сектора са нараснали с Лас Вегас - с 8,2 на сто. Следва Финикс с 6,1 на сто.

Продажбите на жилища на вторичния пазар са се понижили с 4,4 процента на годишна основа през април.