Поскъпването на жилищата във Великобритания се e забавило отново

Поскъпването на жилищата във Великобритания се e забавило отново

Годишният растеж на цените на жилищата отново е забавил темпа си през януари след краткосрочно повишение през декември, съобщи Халифакс (Halifax), която е водеща в ипотечното кредитиране, цитирана от Ройтерс. Това е още един сигнал, че пазарът на недвижими имоти във Великобритания е в застой преди Брекзита.

Цените на жилищата са се повишили с 0,8 процента на годишна основа през трите месеца до януари след увеличение от 1,3 процента през трите месеца до декември. Анкетата на Ройтерс сред икономисти прогнозираше растеж от 1,5 процента.

Само през януари цените на недвижимите имоти са се понижили с 2,9 процента, което е по-силен спад от всички прогнози, направени в анкетата, и в пълен контраст с предвижданото през декември увеличение от 2,5 процента.

Играчите на пазара, които за които обикновено януарските данни на Халифакс са показателни за тенденцията на пазара, подозират, че засилените тревоги на потребителите на фона на несигурността около Брекзит се отразяват на пазара на имоти, каза Хауард Арчър от консултантската компания ИУай Ай Ти И Ем клъб (EY ITEM Club).