Пазарът на ваканционни имоти започва да се възстановява

Пазарът на ваканционни имоти започва да се възстановява

 Изминалата 2016 г. донесе цялостно стабилизиранена пазара на ваканционни имоти у нас. Цените се задържаха без съществени промени, а интересът от страна на купувачите бе устойчив. Тези тенденции дават основания за оптимистични очаквания за 2017 г., в случай, че геополитическата картина не претърпи нови сътресения. Това посочват в годишния си пазарен обзор от Green Life Development & Resorts. 

 
„Възстановяване – това е думата, която най-точно обобщава изминалата 2016 г.“. Това казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts на пресконференция, на която компанията представи годишния си пазарен обзор за пазара на ваканционни имоти.
 
По думите му, през 2016 г. са се откроили и някои нови тенденции, даващи основания за оптимизъм. Една от тях е вече сериозната заявка на българските купувачи да формират съществен дял от пазара на ваканционни имоти.
 
 
„Процентът на сънародниците ни значително се увеличи през изминалите 12 месеца, като тенденцията е валидна за всички курорти, върху които имаме наблюдения. В Созопол над 40% от купувачите в нашия проект през 2016 г. са български граждани. В Поморие делът им е малко над 30%“, казва Теофил Петров.
 
Въпреки това профилите на клиентите съществено се различават, коментира още той. Докато тези в Созопол са млади и на средна възраст семейства с деца, които купуват имота с различни цели – както за собствено ползване, така и за отдаване под наем, в Поморие те са по-възрастни и купуват единствено за собствено ползване. Търсят комбинацията от добри условия за моркса почивка, градски живот и се възползват от наличието на минерални бани и балнеологични центрове.
 
 
Българските купувачи не използват ипотечни кредити, купуват с налични средства.
 
Както българските, така и руските купувачи обичайно разполагат с бюджет между 40 000 и 60 000 евро за апартамент с една спалня. Част от вече притежаващите малък имот в Созопол, проявяват интерес към по-голям или към покупка на къща. Цените на последните в тази част на Черноморието варират между 200 000 и 250 000 евро.
 
„Немалка част от хората, идващи като туристи, впоследствие решават да се сдобият със собствен имот“, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор в Green Life Development & Resorts. „Руските клиенти не сменят коренно нито профила, нито изискванията си – те търсят имот в южната част на Черноморието, предпочитат курорти и градове на юг от Равда. Освен климатът, ги привлича сходството в културите и езика, а по отношение на самия апартамент или къща – търсят цялостно обслужване и опция за целогодишна поддръжка на собствеността“, казва Желяпова.