Пазарът на ваканционни имоти се събужда

Пазарът на ваканционни имоти се събужда

След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец, експерти регистрират ръст в броя на покупките и наемите. Това каза Полина Стойкова от агенция Bulgarian Properties на семинар. През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, но което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на агенцията Снежана Стойчева, цитирана от economynews.bg.

Според брокери в момента може да се купи добър имот в Банско за около 25 000 евро, като средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат, а в Боровец са традиционно по-скъпи - около 600 евро на квадрат. В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Банско е единственият ски курорт, доминиран от чужденци купувачи – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно българи. Те са предимно на средна възраст, българи, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт.