Пазарът на офиси в Лондон достигна 17 млрд. паунда

Пазарът на офиси в Лондон достигна 17 млрд. паунда

Инвестициите в офиси в централен Лондон се очаква да бъдат 17 милиарда паунда през 2016 г. столицата остава атрактивна за инвеститорите в търговски имоти въпреки резултатите от референдума за излизане от ЕС.

По данни на консултантите от Savills  очакваните инвестиции са близо до рекордните, постигнати през 2015 година. Чуждестранните инвеститори продължават да бъдат активни, като превес имат азиатските, които допринасят за близо 4.5 млрд. паунда за новите проекти в централен Лондон.

Според Рашид Хасан, шеф на трансграничните инвестиции в Savills, слабият паунд в комбинация с по-ниските от пиковите през 2015 г. цени на имотите са довели до този голям чуждестранен интерес, особено на предприемачи от Хонг Конг.

Интересът към централната част на Лондон е нараснал с 85%, като 54% от тях е от страна на азиатци. Сред забележителните сделки тази година са тази на Asian Growth Properties, които продобиват 20 Moorgate за 155 милиона паунда и Kingboard Chemical Holdings с Moor Place, 1 Fore Street за 271 милиона паунда.

Според Стивън Даун, който отговаря за инвестициите в Централен Лондон, очакванията са пазарът на остане силен, предвид и нивата на възвръщаемост, които се очаква да се движат между 3 и 6 %. Все пак оставаме реалисти, добавя той.