Пазарът на офиси остава силен откъм наемни сделки

Пазарът на офиси остава силен откъм наемни сделки

Пазарът на офиси в София регистрира силно тримесечие от гледна точка на търсене и по – слабо откъм предлагане, показва анализ на Forton/ Cushman&Wakefield. Липсата на нови проекти доведе до недостиг на качествени площи, а търсенето остава силно, движено от IT и BPO индустрията. 

Това е причина за дейност за продължаващото високо преддоговаряне не само в София, но и в Пловдив, където аутсорсинг бизнесът става все по – силен. 
 
Без нов проекти, пазарът в София разполага с 1.802 млн. кв.м площи през третото тримесечие на годината. Нови офис излязоха през есента на 2016 г. когато разрешение за ползване получи Kambanite Green Offices, с нови 10 364 кв.м. Още в началото на окотомври заетостта тук беше 70%. За цялата година новите попълнения в столицата са 60 000 кв.м, но тъй като голяма част от тях са за собствено ползване, на пазара излязоха едва 10 000 кв.м, което е крайно недостатъчно  на фона на засиленоти търсене.
 

 
По – голя обем нови проекти консултантите очакват след 2016 г, когато ще бъдат реализирани два нови големи обекта - Garitage Park, в първата фаза на който ще предложат 24 000 кв.м офиси, но той ще бъде готов едва в края на 2018 г. Другият проект, който се очаква е офис център на Сребърна и Черни връх, който ще предложи 12 000 кв.м офис площи. С тях новите попълнения на пазара ще бъдат общо 209 00 кв.м, но предвид факта, че ще излязат в следващите три години, не може да говорим за свръхпредлагане. Освен това 30% от тях са вече договорени. 
 

 
IT и BPO секторите продължават да бъдат основните наематели на офис площи и през това тримесечие на годината. Активността остава висока и ако през второто тримесечие доминираха предоговарянията, третото беше белязано от предварителните договори за наем, като 20 000 кв.м в нов проект в центъра на града.  
 
Сред по-големите наемни договори, подписани през тримесечието, са били този с Cargil за 2 460 кв.м в SPS Tower, както и този с Adecco за 6200 кв.м в Kambanite Green Offices.
 

 
Най-голямата релокация е тази на Вестникарска група България в K&M Business Center.
 
Наемите остават без промяна и се движат около 13 евро на кв.м в София и 8-10 евро/кв.м в Пловдив.