Пазарът на луксозни апартаменти остава активен в по-ниския ценови сегмент

Пазарът на луксозни апартаменти остава активен в по-ниския ценови сегмент

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 г., сочи новият анализ на консултантската компания за имоти от висок клас Unique Estates.

Жилищният пазар запази динамиката си през първото тримесечие на 2018 г., подкрепян от общото икономическо оживление и ръста на кредитирането. Сегментът на луксозните имоти също остана активен, но по-скоро задържайки инерцията от края на 2017 г. 
Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел. 

Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година, се казва в анализа. През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 000 евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел. Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена. „През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки“, коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.

Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.
Относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие бяха и южните райони на София, около бул. „България“, както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите бяха основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500–800 000 евро, сделките през първото тримесечие бяха значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите.

Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и „умно“ управление на имота. 

За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т.нар. Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1.5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.