Очаква се малко под 1% ръст на цените на жилищата във Великобритания през 2018 година

Очаква се малко под 1% ръст на цените на жилищата във Великобритания през 2018 година

Цените на жилищата във Великобритания миналата година са нараснали с най-бавното си темпо от 2012 година, а в Лондон са спаднали за първи път от 2009 година, съобщи днес компанията за ипотечно кредитиране Nationwide, цитиран от Ройтерс.

Nationwide отбеляза, че очаква растежът на цените на жилищата във Великобритания да се забави до малко под 1 процент през 2018 година.
Британският жилищен пазар отслабна, след като британците решиха на референдум през 2016 година, че искат страната им да излезе от ЕС.

Поевтиняването на британската лира след референдума повиши инфлацията и засили натиска върху финансите на много домакинства.

Nationwide каза, че цените на британските жилищата са се повишили с 2,6 на сто през 12-те месеца до декември. Този растеж е по-слаб, отколкото растежа през 2016, който бе на равнище 4,5 процента.

Според анкетата на Ройтерс очакванията са били за растеж от 2 на сто за миналата година. 

На месечна основа цените също са се повишили повече от очакваното - с 0,6 на сто спрямо ноември, което е най-голямото нарастване от юни миналата година.

В Лондон цените са спаднали с 0,5 процента през 2017 година, а британската столица е била най-слабият регион във Великобритания за първи път от 2004 година, отбелязва Nationwide.