Oчаква се лек ръст на наемите на търговските площи

Oчаква се лек ръст на наемите на търговските площи

Недостигът на подходящи като размери и видимост търговски помещения да доведе до лек ръст в наемните нива за първокласни площи през следващите месеци, прогнозират в свой доклад за пазара на търговски площи експерти от консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е €28/кв. м.

 
"Най-бързо растящите сегменти от ритейл пазара са Health&Beauty индустрията, бюджетните марки, които отварят основно в страната, както и брандовете в над средния ценови клас", коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“.
 
 
По думите му двигател на пазара остава ръстът на потреблението и доходите, който води и до нарастващи обороти в търговията и съответно желание за експанзия
 
След ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и завършването на Markovo Tepe Mall в Пловдив през 2017 не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове. Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си от наематели, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване както в моловете, така и на търговските улици в големите градове.