НДК ще се превърне в "умна" сграда

НДК ще се превърне в

Националният Дворец на културата (НДК) ще бъде една от най-модерно оборудваните сгради в света в техническо отношение и от аналогова ще се превърне в "смарт" сграда. Това ще бъде резултатът от ремонт за 20 млн. лева, който предстои да започне в началото на следващата година. Проектът ще се реализира заради предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Тук ще бъде създаден и най-модерният конгресен център в България, съобщи пред БТА изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош.

Зала 3 на Двореца е определена за пленарна зала на срещите на високо ниво по време на Председателството. В рамките на идейния проект за реконструкция на основната сграда на НДК е включено цялостно преосмисляне на пространствата във връзка с Председателството и съвременните функционални и охранителни параметри, отбеляза Боршош. 

В сградата ще бъдат оформени различни зони, предназначени за делегатите от ЕС, за премиери и министри, за журналисти, за служители на НДК за ефективно разделяне на потоците от хора. Всички те ще влизат през самостоятелни входове, които ще разполагат с рецепция с помещение за охрана, офис за акредитация и информация, гардероб с помещение за багаж. 

Намесата по фасадата ще бъде деликатна, чрез метод, прилаган при паметници на културата от национално значение. Ще бъдат запазени всички архитектурни елементи, ще бъдат въведени и нови като три стъклени козирки на осмия етаж, ново стъклено покритие на ресторанта на осмия етаж, озеленяване на всички покриви. Фасадата на сградата ще бъде почистена и запечатана.

Сградата на Двореца не е ремонтирана от 1981 г., когато е завършен строежът й. На този етап  от Министерския съвет са отпуснати 17 млн. лева.