Наемите на луксозни имоти с лек ръст в световен мащаб

Наемите на луксозни имоти с лек ръст в световен мащаб

Луксозните наеми в най-големите финансови градове в света показаха слаб растеж през първата половина на годината, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

Според най-новият индекс общата стойност на наемите се увеличава с 0.5% през първото тримесечие на 2017 г.

Градовете в Близкия изток показват най-силно увеличение във високия клас наеми - с 1,7%, докато в Европа политическата несигурност доведе до спад с 0,3%.

Knight Frank класифицира като висок клас 5% от жилищния пазар във всеки град.

Ето какво показва индексът за цените на наемите на годишна база.

17. Найроби, Кения: -6,2%. Спадът в кенийската столица се дължи на комбинация от високи лихвени проценти, спад на петролния пазар и несигурността от изборите.

16. Лондон, Великобритания: -4,9%. Несигурността, свързана с Brexit, увеличението на лихвите и промените в данъците за чуждестранните купувачи са сред причините за спада в наемите на високия клас имоти на лондонския пазар, въпреки че цените се очаква да започнат отново да растват в рамките на две години.

15. Женева, Швейцария: -4,6%. Въпреки че цените на наемите са спаднали през последните месеци, цената на живот остава най-висока в Женева. Заплащането в града е сред най-високите.

14. Сингапур: -2,3%. Броят на емигрантите се редуцира, което доведе до по – малко търсене и лек спад в наемите.

13. Ню Йорк, САЩ: -1,2%. Спадът на наемите на луксозния се дължи на високите нива на предлагане. По-ниският клас наемен пазар също остана статичен.

12. Тайпе, Тайван: 0.0%. Тайванската столица остава без промяна на пазара, което се дължи на очакваните нови проекти, които предстоят да излязат.

11. Шанхай, Китай: 0.1%. Цените за наемане на първокласните жилищни имоти са почти без промяна, но наемите са много високи. Наем на средно жилище е около 1250 долара на месец.

10. Хонконг: 0,6%. Той се нарежда като четвъртата най-гъсто населена суверенна държава в света, което обуславя високото търсене и високите цени.

9. Виена, Австрия: 0,8%. Наемните цени във Виена варират от 2.200 до 2.900 паунда на квадратен метър, което прави Виена скъп град, въпреки че все още е далеч по-евтин от Лондон.

8. Токио, Япония: 1,6%. Столицата на Япония е седалище на правителството и дом на японския император. Огромна част от работните места и богатството на страната са съсредоточени там, което означава, че търсенето на малки апартаменти е невероятно високо.

7. Тел Авив, Израел: 1,7%. Намира се на средиземноморското крайбрежие на страната, Тел Авив, финансовия и технологичен център на Израел, с високи средни заплати, високо качество на живот и високи разходи. Това е 19-ият най-скъп град в света, а цените на наемите на високия клас имоти продължават да растат.

6. Пекин, Китай: 2,0%. Китайската столица има най-малко достъпните жилища под наем в света, според проучване на Global Cities Business Alliance. Средните цени надвишават 1,2 пъти средните заплати.

5. Москва, Русия: 2,1%. Търсенето на първокласни жилища в руската столица продължава да расте, подкрепено от чуждестранни наематели - много от тях работят в областта на финансите - които заемат над 50% от пазара от висок клас.

4. Торонто, Канада: 2,4%. Пазарът на недвижими имоти в Торонто е бил много нестабилен тази година, като продажбите и цените рязко спадат. Наемите във високия клас обаче са по-стабилни.

3. Гуанджоу, Китай: Дом на 14 милиона души, това е третият по големина град в Китай след Пекин и Шанхай. Той се опитва се да се утвърди като водещ в света, наравно с тях и изглежда успява, защото все повече богати чужденци се местят тук.

2. Цюрих, Швейцария: 5,1%. Градът е гореща точка за емигрантите и се на второ място в света, когато става въпрос за качеството на живот. Наемните цени са задвижвани от позицията на града като основен финансов център и високите средни заплати.

1. Кейптаун, Южна Африка: 5,9%. Таймър Хан, старши анализатор в Knight Frank, казва, че растежът е подкрепен от силната миграция в Кейптаун, като потенциалните купувачи избират да наемат, преди да се ангажират с покупката.