МВФ иска от Нова Зеландия да отвори имотния си пазар за чужденци

МВФ иска от Нова Зеландия да отвори имотния си пазар за чужденци

Международният валутен фонд (МВФ) призова Нова Зеландия да преразгледа спорния си план да забрани на чужденци да купуват жилища в страната, като предупреди, че това може да отблъсне преките чуждестранни инвестиции, необходими за построяването на нови жилищни сгради, предаде Ройтерс.

Фондът представи оптимистична прогноза за перспективите пред новозеландската икономика въпреки неотдавнашните слаби показатели и посочи, че жилищният пазар е на път към "меко кацане" на фона на отслабването на темпа на поскъпване на имотите.

Ръководеното от лейбъристите коалиционно правителство спечели изборите през септември с обещанието да обуздае силното покачване на цените на жилищата и да намали процента на хората без дом, отчасти като забрани на чужденци да купуват жилищни имоти.

Купуването на жилища от чужденци стана обект на критики през последните години, тъй като в Нова Зеландия има сериозна жилищна криза, при която средните цени в най-големия град в страната, Окланд, нараснаха близо два пъти през последните десет години, а в национален мащаб - с над 60 процента, предава БТА. 

В годишната си оценка за икономиката на страните членки МВФ изтъква, че евентуална забрана за чужденци да купуват жилища в Нова Зеландия най-вероятно няма да допринесе много, за да станат жилищата по-достъпни. Според фонда други политики, като данъчни стимули и правителствената програма за построяване на нови по-достъпни жилища, биха били достатъчни за справяне с недостига на жилищни имоти.

Главоломно високите цени също могат да попречат на търсенето. През юни цените на жилищата са нараснали с 5,7 на сто на годишна основа, забавяйки покачването си спрямо 6,9 на сто през май.

Правителствени данни от юни сочат, че чужденци са купили едва 3 процента от предлаганите имоти в страната, но че те се съсредоточават към райони като центъра на Окланд, където всяко пето жилище е било продадено на чужденци.

Забавящият се икономически растеж също може да окаже натиск над търсенето, макар че според МВФ прогнозата е благоприятна, а в краткосрочен план се очаква растежът да остане около 3 на сто.

Рискове за Нова Зеландия са възможно съществено забавяне на китайската икономика и разпространението на протекционистки политики по света, предупреждава фондът.