Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света

Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света

Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света, като средната цента на имотите тук е 48 800 евро на квадратен метър, цена, която е двойно по-висока от тази в Париж и Лондон.

Средната продажна цена в малката държава се е повишила с 31% спрямо предходната година и стига до 5,2 млн. евро през 2018 г. Това се случва на фона на пазари, които отчитат забавяне или спад на цените.

Средните стойности на високия клас жилище в Монако сега са 237 % по-високи от Париж, 194% по-високи от тези в Лондон и 10 % по-високи от стойностите в Хонконг, втория най-скъп град в света, според анализаторската компания Savills.

„Монако има ненадмината репутация за богатите по света и очакваме силното търсене на имоти да продължи от цял ​​свят“, казва Софи Чик, директор на Savills World Research. "Съществува огромен дисбаланс между търсенето и предлагането, което ще продължи да оказва натиск върху цените."

Въпреки това, тъй като луксозните купувачи стават все по-чувствителни към цените, темпът на растеж няма да прилича на този, който видяхме през 2018 г., каза г-жа Чик.

По отношение на обема на сделките, броят на луксозните продажби в Монако е нараснал с 15% през 2018 г. спрямо предходната година. Продажбите на нови сгради са се увеличили с 44%, което е рекордно високо ниво за страната, според Savills.

Данните показват още, че продажбите на имоти за над 5 милиона евро са нараснали с 42% годишно до 142 сделки.