MBL: Пазарът на офиси у нас остава стабилен

MBL: Пазарът на офиси у нас остава стабилен

Нови 23 хил. кв. м. офис площи са въведени в експлоатация от началото на годината, сочат данни на консултантската компания MBL. Делът на свободните офис площи се понижава до 9,1%. Обемът на подписаните нови сделки възлиза на 20 500 кв.м, като отбелязва малък спад спрямо първите три месеца на 2019 г.

Офис площите в съществуващи сгради се увеличават до 2,06 млн. кв.м. 

Според данните в момента на етап строеж са малко над 450 хил. кв.м, които са предвидени за въвеждане в експлоатация до края на 2022 г., пише economic.bg Още около 400 хил. кв.м са планирани за изграждане, но за тях все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

Търсенето остава относително стабилно. Обемът от новоподписаните сделки за наем за второто тримесечие отбелязва спад до 20 500 кв.м. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 53% от новонаетите площи.

Средните наеми са стабилни - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през втората половина на 2019 г. наемните нива да останат без съществена промяна.