"Лятно затишие" на пазара на имоти

Дългото лято се отрази на работата на агенциите за недвижими имоти, защото много от продавачите и купувачите са на почивка и не могат да се направят огледи и да се стигне до сделки. Това председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова в интервю за БТА.

 
Независимо от ваканционния сезон, пазарът запазва темповете си в очакване на края на отпускарския сезон. Хитови в търсенето са двустайните жилища, интерес има и към тристайни и много често двата вида апартаменти са на една и съща цена, коментира експертът. 
 
Причината за това е, че колкото е по-малък апартаментът, толкова е по-висока цената за квадратен метър. Много търсени са жилищата - между петдесет и сто хиляди евро, като вече е трудно в централната част на столицата да се намерят имоти до 60 000 евро, каквито все още има в по-отдалечените жилищните комплекси.
 
 
В момента в централната част на столицата - в някои от районите под бул. "Тодор Александров", бул." Сливница", около бул."Мария Луиза", Лъвов мост цените започват за "изостават", което се обяснява с предпочитанието на хората към останалата по-престижна част на центъра, отбеляза Перфанова. 
 
Отново има интерес към панелките, заради по-големите полезни използваеми площи, където цената на квадратен метър изглежда същата или понякога дори по-висока спрямо новото строителство, но за да имаме по-реална оценка за сравнение, трябва да се оцени това, че при панелните жилища в обявените площи за продажба не се включват по-голямата част от балконите и част от общите части на сградата. 
 
Ако отчетем този факт, ще видим, че реално новото строителство е по-скъпо, коментира експертът. 
 
Продължава тенденцията за покупка на "зелено", но купувачите подхождат по-предпазливо в избора на строителна компания, като все повече хора оценяват възможността да направят преустройство, докато тече строителството. Този тип сделки са привлекателни и заради възможността в рамките на две години, докато сградата стане готова, плащането да бъде разсрочено, както и заради по-големия избор на жилища и възможността да платиш част от сумата за имота, докато сградата не е завършена, а впоследствие да използваш кредит от банка за доплащане, посочи Перфанова.
 
В районите, където се предвижда да се изгради метро, обикновено първо започва раздвижване на пазара и повишаване на интереса, а след това и на цената, догонвайки средния ръст в столицата, който през тази година очакваме да е около пет-шест на сто, коментира експертът. Изпреварващ ръст на цените може да бъде се отчетен обаче в районите, където метрото вече функционира, като това все пак не е единственият фактор за поскъпването на жилищата, посочи тя.
 
Ценовите равнища на имотите в сателитните зони на София в южната и източната част продължават да изпреварват тези в северозападната, въпреки това обаче има засилен интерес към покупка на къщи и в тези два района. Освен достъпа до транспортните артерии, сред факторите за тази тенденция е това, че голяма част от бизнеса е съсредоточен в Югоизточна София. С планираното удължаване на метрото на север и изграждането на бизнес-зони в района на Северната дъга, се очаква засилване на интереса към покупка на жилищни имоти в района, което може да доведе до покачване на цените. 
 
Пренасищането обаче на една зона с ново строителство може да окаже негативен ефект върху цените, независимо от общите тенденции на пазара, коментира Ирена Перфанова. Затова тя изтъкна, че балансираното развиване на столицата е важно за задържане на благоприятните условия за инвестиране.