Лондон привлича интереса на чуждестранните инвеститори

Лондон привлича интереса на чуждестранните инвеститори

Инвестициите на офис пазара в Централен Лондон отчетоха силна 2016 г. като очакванията са общият оборот са достигне до над 16.8 милиарда паунда, с около 20% над очакваното. Данни на компанията Savills сочат, че това е само с 15% по – малко спрямо 2015 г., когато беше отчетена една от най-силните години.

Намалението на паунда, в следствие решението за излизане от ЕС през юни, доведе до увеличение на чуждестранните инвестиции, особено азиатските, които са общо 4.5 млрд. паунда в централен Лондон към края на ноември.

85% от инвестициите в града са от чуждестранни предприемачи, като 54% от тях са азиатци.

„Пазарът в централен Лондон е един от най- силните и очакванията ни са за все по – голям интеерс“, казва Стивън Даун от Savills. Според него доходност между 3 и 5% за бизнес имотите е напълно реалистична и доста атрактивна за инвеститорите.

Рашид Хасан, който е начело на международните инвестиции в Savills, обяснява, че слабостта на паунда след референдума е насърчил западните инвеститори, чийто валути са фиксирани към щатския долар. Особено голям е напливът от предприемачи от Хонг Конг, които са изчаквали удобният момент за инвестиции в Лондон.

В сравнение с 2015 г., към момента доходността е нараснала с 25 пункта, а до края на годианта се очаква да бъде съответно между 4.25% и 3.25%.