Леко забавяне на британския имотен пазар през декември 2016 г.

Британският пазар на жилища регистрира признаци на охлаждане през декември 2016 г, като продажбите са намалели, а консултантите по недвижими имоти са по-песимистично настроени за перспективите през следващите месеци.

Според RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) пазарът е бил несурен в края на миналата година, което се е отразило и на бавния старт през 2017 г. от там очакват в следващите три месеца като цяло да станем свидетели на забавяне на пазара.

Въпреки отрицателния темп на сделките обаче, експертите отчитат ръст в цените, макар и с по – слаби темпове – увеличението е падналo от 29 на 24%. Резултатите от последните четири месеца говорят за баланс, коментират от RICS.

Централен Лондон е единственият район, в който се отчита спад на цените, продължавайки тенденцията през последните 10 месеца. Най-голям ръст се наблюдава в северо-западния регион на страната. Според данните, публикувани миналия месец от ипотечния кредитор Nationwide, през 2016 г. цените в Лондон са се повишили най-малко за последните осем години насам в сравнение с цените в страната.

Според проучването цените на имотите във Великобритания ще продължат да растат и през 2017 г. Натискът на продажните и на наемните цени обаче се простира както върху високия, така и към по – средния клас активи, коментират от компанията.