Леко забавяне на британския имотен пазар през декември 2016 г.

Леко забавяне на британския имотен пазар през декември 2016 г.

Британският пазар на жилища регистрира признаци на охлаждане през декември 2016 г, като продажбите са намалели, а консултантите по недвижими имоти са по-песимистично настроени за перспективите през следващите месеци.

Според RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) пазарът е бил несурен в края на миналата година, което се е отразило и на бавния старт през 2017 г. от там очакват в следващите три месеца като цяло да станем свидетели на забавяне на пазара.

Въпреки отрицателния темп на сделките обаче, експертите отчитат ръст в цените, макар и с по – слаби темпове – увеличението е падналo от 29 на 24%. Резултатите от последните четири месеца говорят за баланс, коментират от RICS.

Централен Лондон е единственият район, в който се отчита спад на цените, продължавайки тенденцията през последните 10 месеца. Най-голям ръст се наблюдава в северо-западния регион на страната. Според данните, публикувани миналия месец от ипотечния кредитор Nationwide, през 2016 г. цените в Лондон са се повишили най-малко за последните осем години насам в сравнение с цените в страната.

Според проучването цените на имотите във Великобритания ще продължат да растат и през 2017 г. Натискът на продажните и на наемните цени обаче се простира както върху високия, така и към по – средния клас активи, коментират от компанията.