Колко ни струва санирането по Националната програма за енергийна ефективност?

Колко ни струва санирането по Националната програма за енергийна ефективност?

Близо 17 000 лв. на апартамент струва на данъкоплатеца санирането по безплатната програма за енергийна ефективност, сочат изчисления, направени на база доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. В него се предлага на Министерски съвет да се гласува промяна в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише в свои материал в-к „Сега”. На 20 януари 2017 г. Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението, а парламентът увеличи финансирането по програмата от 1 на 2 млрд. лв.

Според данните към 17 януари тази година, са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 000 лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока. Изчисленията сочат, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

 

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м. След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.