Кой ще е новият европейски финансов център

Кой ще е новият европейски финансов център

Излизането на Великобритания от Европейския съюз се очаква да доведе до масово преместване на базираните тук банкери. Това е причина новият финансов център за Европа Франкфурт да очаква откриването на 100 000 нови работни места през следващите четири години.

 
Според специалисти от училището WHU-Otto Beisheim, поне 10 000 нови работни места в банковия сектор ще наводнят Франкфурт в резултат на искането на Великобритания да напусне Европейския съюз и това ще има умножен ефект върху други сектори. Новите служители на банките ще увеличат необходимостта от жилища, инфраструктура и транспорт, образование, здравеопазване, потребителски стоки, храни и други.
 
 
Много финансови компании в Обединеното кралство се опитват да прехвърлят определени операции в градовете от еврозоната, тъй като рискуват да загубят своите "паспортни права" да правят бизнес с клиенти в ЕС, след като Великобритания окончателно напусне блока през март 2019 г., съобщава АФП. 
 
Франкфурт, който вече е дом на Европейската централна банка, се очертава като водещ в състезанието за привличане на банкери, избягали от Лондон. Големите американски и азиатски банки, включително Goldman Sachs и японските Nomura, Daiwa и Sumitomo, вече са избрали града на река Майн срещу конкуренти като Амстердам, Дъблин и Париж