КИИП: Надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите

КИИП: Надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите

Проектантите на строителни обекти трябва да са независими от инвеститорите и строителните фирми, които изпълняват работата. Само така може да се гарантира добро качество и намаляване на рисковете от инциденти и бедствия. Това каза на пресконференция Иван Каралеев - председател на УС на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), цитиран от БТА.

Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, предложи задължително да има конкурси за проектите за градска среда, като се изпълняват най-добрите проекти.

Доц. Методи Андреев, член на КИИП, посочи, че чрез метода на пълен инженеринг по принцип се строят само уникални проекти, като например мостът "Дунав мост 2". В България пълният инженеринг беше изопачен и преиначен и се ползва във всички обществени поръчки, посочи той.

У нас фигурата, която държи властта, е строителният предприемач или по-точно фирмата, спечелила обществената поръчка, като тя работи по метода на пълен инженеринг, каза Методи Андреев. По думите му от влизането си в ЕС България е разпределила през обществени поръчки 87 млрд. лева. 80% от тези пари са отишли в три процента от фирмите, като 90% от тях са в строителни фирми.

Тези строителни фирми са пълни господари на инвестиционния процес, те назначават проектанта, имат и консултантски къщи и осигуряват строителен надзор, посочи Андреев. "Това е фундаментът на българската "грандкорупция", каза още той.

Инж. Димитър Куманов - член на КИИП, посочи че в обществените поръчки в строителството се работи по един единствен критерий - най-ниска цена. Това обикновено едва ли е най-ниската цена, но със сигурност тя не може да осигури най-високото качество. По думите му проектите може да се избират от възложител чрез търг или конкурс, но не да се търси най-ниската цена.

У нас в изграждането на един обект проектант, строител, инвеститор и строителен надзор често са собственост на едни и същи хора, заяви той.

Главният сектратар на КИИП инж. Антони Чипев посочи, че в целия жизнен цикъл на един строеж 30% от разходите са в изграждането, а 70% са експлоатационни разходи. Като падне качеството на изграждането, ще се повишат експлоатационните разходи, добави той.

От КИИП посочват, че най-ниските цени в обществените поръчки може да са плод на разбирателство между участниците.

Според участниците в пресконференцията надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите в рамките на строежа. Те основно придвижват документацията, с която ентусиазирано доказват, че всичко отговоря на съществените изисквания към строежите, посочиха от камарата, като показаха видеоклипове с некачествено саниране на жилищни блокове.