Как повлия кризата на световните пазари на имоти

Как повлия кризата на световните пазари на имоти

Този месец се отбелязват десет години от началото на световната финансова криза - събитие, което продължава да въздейства върху пазарите на имоти по света. Редица страни отбелязаха значителен спад цените от 2007 година , но в последните години започна възстановяване, което повиши инвеститорския интерес.

Кои са горещите точки, които отбелязват възход? TheMoveChannel.com сравнява официалните данни за растежа на цените за последните 10 години, на база данни от Global Property Guide,  определяйки темпа на възстановяване на най-популярните инвестиционни пазари в света. От 20-те най-търсени дестинации Австрия е начело, като стойността на имотите се покачи с 89.96% от 2007 г. насам. Австралия отбелязва втория най-силен ръст на цените - 76.19%, пред Канада (72.95%),  Южна Африка (66.11 на сто), Индонезия (57.93 на сто) и Тайланд (41.4 на сто).

"Тъй като влиянието на финансовата криза продължават да се отразява на всички пазари по света, силният ръст е важен фактор за чуждестранните инвестиции", коментира директорът TheMoveChannel.com Дан Джонсън. "Канада и Австралия се очертаха като особено търсени пазари, най-вече от китайските инвеститори. Търсенето от чужденци обаче също играе роля при възстановяването на пазарите, тъй като и двете страни въведоха през последните години ограничения, целящо по-нататъшния ръст на цените, дължащ се на чуждестранни купувачи.“

Възстановяването на пазара обаче се дължи и на фактори като икономическото представяне, нива на заетост, наличието на финансиране, нарастването на населението, предлагането на жилища и тенденциите в туризма.

Например, Австралия и Канада се радват на едни от най-силните ръстове на цените през последните пет години, като стойностите на имотите се повишават съответно с 41,45% и 36,55%. Въпреки това, когато цените вече са 76.19 на сто и 72.95 на сто над нивата им през 2007 г., властите взимат допълнителни мерки за охлаждане.  Нарастването на населението в Индонезия, от друга страна, доведе до повишение на цените и днес те са с 36.07% по-високи в сравнение с 2012 г. С развитието на туризма и като все още развиващ се пазар, инвеститорите и богатите купувачи са привлечени от сектора на недвижимите имоти в страната.

Според инфографиката на TheMoveChannel.com в Ирландия, където цените са с 31.19% под нивата си от 2007 г., стойностите са се повишили с 45.8% през последните пет години, което го прави един от най-привлекателните европейски пазари. В Испания стойностите са спаднали - 15,08% от 2012 г. насам, но през последните 12 месеца се радват на положителен ръст, което привлича интереса към страната. Подобна тенденция се наблюдава и в Гърция, където цените на жилищата са с 43% по-ниски от нивата от 2007 г., но спадът е значителен -  до -30,25% през последните пет години. В Португалия, където цените са с 8.16% под нивата си от 2007 г., стойностите са се увеличили с 5.03% през последните пет години, подхранван от нарастващото международно търсене.

През последните пет години САЩ (34,68%) и Великобритания (26,93%) отбелязаха значителен ръст на цените, но само с 8,7% и 17,07% над нивата от 2007 г.. Благодарение на силните си икономики и стабилните пазари те запазват чуждестранния интерес, въпреки фактори като Брекзит и силния долар.