Испанското правителство не одобри идеята за контрол на наемния пазар в Барселона

Испанското правителство не одобри идеята за контрол на наемния пазар в Барселона

Идеята за по – силен контрол на наемния пазара в Барселона, предложен от кмета на Адой Колау не беше одобрен от правителството на Испания в Мадрид, пише испанското Property Insight.

По време на посещение в Барселона миналата седмица, министърът на благоустройството се срещна с градоначалника, за да обсъдят инвестициите в инфраструктурни политики и развитието на пазара на наеми на недвижими имоти в каталунската столица. Инициативата на Колау намери одобрение сред редица регионални органи, включително Балеарските острови.

 

Тъй като търсенето на Барселона като туристическа дестинация е силно, а оттам и жилищата за краткосрочно наемане, кметът поиска контрол на сектора. Според регионалния министър обаче правителството няма да се намесва на пазара за контрол на  наемите или да увеличи минималните договори за краткосрочно наемане.

Тъй като пазарът на наеми в Испания се урежда от Закона за лизинг (Ley де Arrendamientos Urbanos, LAU), одобрен от правителството в Мадрид, регионално министерство не разполага с правомощия да въведе корекции в общите правила на договорите.