Ирландци протестират заради недостига на жилища

Ирландци протестират заради недостига на жилища

Хиляди демонстранти преминаха пред ирландския парламент в поредния гневен протест, породен от недостига на жилища, който доведе до рязко увеличение на цените на наемите и до липса на дом, предаде "Ройтерс".

Жилищният въпрос се превърна в основна политическа тема преди възможните избори през следващите месеци. Премиерът на Ирландия Лео Варадкар защити плана на правителството за 20 хил. нови жилища, които се очаква да бъдат построени тази година.

"Има ограничаващи фактори - толкова много бетон, сайтове за услуги и строители. Правим нещата толкова бързо, колкото можем", каза той.

Ирландия, която отчете излишък от жилища след краха на пазара на недвижими имоти през 2008 година, сега трудно осигурява необходимия брой домове, за да се справи с бързото икономическо развитие. В момента наемите в Дъблин са се увеличили с 20 процента спрямо най-високото ниво преди кризата.

Според анализаторите въпреки засиленото строителство, все още е трудно да се достигне до нивото от 35 хил. нови жилища годишно, за да се задоволи търсенето.