Инвестициите на Русия в недвижими имоти в България са над 3 млрд. долара

Инвестициите на Русия в недвижими имоти в България са над 3 млрд. долара

Инвестициите на Русия в недвижими имоти в България са над 3 млрд. долара, a руските инвестиции в жилища в България заемат най-голям дял от 53 %. Това каза в предаването "Седмицата" по Дарик радио руският посланик Анатолий Макаров.

Той заяви, че Русия не вижда заплаха в лицето на България. Макаров не може да си обясни защо някои българи се чувстват заплашени от страната му заради руските имоти тук. По думите му този страх бил измислен от някого и той сигурно е "зад океана".

Посланикът потвърди руския интерес към строителството на атомната електроцентрала до Белене. Той каза, че и Франция, и Китай имат интерес към проекта, а до 31 октомври енергийният министър Теменужка Петкова трябва да представи в парламента предложенията на инвеститорите, пише Дневник. Попитан дали Русия ще иска да продава газ през хъб в България, където ще се конкурира с други държави, Макаров заяви, че въпросът е дали България ще иска да купува руски газ на договорената цена.

По думите на руския посланик президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за зависимост на Германия от руския газ, защото иска европейците да купуват от Америка. Нейният газ обаче излизал по-скъп от руския, се разбра още от думите на Макаров.