Инвеститорите се насочват към търсене на терени

Инвеститорите се насочват към търсене на терени

Изминалата 2017 година приключи като една от най-силните за пазара на парцели в София и страната, показва анализ на компанията за имоти Arco Real Estate.

Прогнозите са, че и през 2018 година, въпреки лекото покачване на цените, търсенето на парцели за жилищно строителство ще продължи да се увеличава.

Факторите, които влияят на повишаването на цените на терените в София и големите градове са няколко, но като основен фактор брокери от водещи агенции за недвижими имоти определят по-голямото търсене на жилища от страна на купувачите и по-малкото предлагане от страна на брокерите поради дефицит на нови жилищни имоти.

Според експертите темпът на нарастване на цените постепенно ще се успокои, но ще запази по-високите си нива през цялата година.

Въпреки това обаче търсенето на парцели за строителството на жилищни сгради в София ще продължи да се увеличава, тъй като инвеститорите следват желанията на хората, които искат да се сдобият с нов жилищен имот.

Основен приоритет на инвеститорите и през тази година остава откриването на достатъчно големи по площ терени на атрактивни локации, които да задоволят нуждите на купувачите и да намалят дефицита на жилища.

Брокерските агенции са на мнение, по-добрият икономически микроклимат в страната, възможността да се закупи ново жилище с ипотечен кредит при ниски лихви, както и промяната в разбиранията на българския купувач към покупката на собствен имот, оказват много голямо влияние да предприемат важната стъпка за покупка на нов жилищен имот.

Днес, за разлика от преди няколко години родният купувач е достатъчно добре информиран и търси да закупи жилище ново строителство, с по-голяма площ (двустайно, тристайно, многостайно или еднофамилна къща), със собствено паркомясто, на комуникативно място (в близост до метростанция, болници, училища, детски градини, зелени паркови площи, магазини), с бърза връзка до центъра на града, показват наблюденията на експертите.

Най-висок остава интересът към покупка на жилища в централните части на София и източните квартали, като най-търсените райони за изминалата 2017 година са Лозенец, Зона Б - 18, Зона Б - 5, Кръстова Вада, Манастирски ливади - Изток, кв. Изгрев. Не липсва интерес и към по-нискобюджетните локации като Надежда, Люлин, Младост, Овча купел.

Наред с повишеното търсене на терени за жилищни сгради ще продължи да се увеличава и търсенето на парцели за изграждането на бизнес и офис сгради в големите градове на страната, прогнозират от Arco Real Estate.

Търсенето на парцели за изграждане на бизнес сгради е съсредоточено основно в градове като Пловдив, София, Варна и Бургас, където икономическото развитие и аутсорсинг секторът, бележат бум през последните години.

През 2018 година ще станем свидетели на увеличаващ се обем на строителството на жилищни, бизнес и офис сгради, което респективно означава по-голям избор при търсенето и покупката на нов имот в София и големите градове, смятат брокерите.