Имотите в големите градове са поскъпнали между 6 и 8%

Имотите в големите градове са поскъпнали между 6 и 8%

Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Ръстът се отчита в големите градове, докато в малките той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило. Това коментира пред БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Интересът се диктува както от ниските лихви по кредитите, така и от плавното увеличение на заплатите.

Друга тенденция, която Богданов открои, е ръстът в цените на наемите, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. "Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България.", добави той.

Цените на имотите във Варна се увеличават за последните три години, като средно за година скокът е с около 5%. Това пък показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна. 

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града. "Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални - двустайните и тристайните", коментира Добромир Ганев от Национално сдружение Недвижими имоти пред БНТ 2, цитиран от econ.bg. По думите му водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Ганев съобщи и за лоша практика, която някои от брокерите използват, за да осъществят сделка. "Намаляват се цени на имоти без съгласието на собственика, за да може да излизат по-нагоре. Разбирате ли за какво говорим. Това даже може да бъде нарушение по Наказателния кодекс", заяви той.