Готови ли са големите градове да посрещнат разрастващата се туристическа индустрия

Готови ли са големите градове да посрещнат разрастващата се туристическа индустрия

Днес повече от половината (55%) от населението на света живее в градски райони и се очаква този дял да нарасне до 68% до 2050 г., като Китай, Индия и Нигерия ще формират 35% от прогнозирания растеж. Освен това, урбанизацията, съчетана с увеличаването на населението, може да добави още 2.5 милиарда души в градските райони до 2050 година. Това показва проучване и анализ за развитието на градския туризъм - Дестинация 2030-та: Готовността на големите градове за разрастване на туризма, разработен от Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) със съдействието на консултантската компания, специализирана в недвижимите имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитирано от infostock.

Този анализ за готовността на градовете, според неговите автори, се опитва да определи кои са градовете, които са готови за бъдещето, за предизвикателствата на туристическия растежа. Целта на анализа е да предостави на политиците сравнителни данни, за да се поучат от опита на други градове, за да подкрепят по-доброто вземане на решения, да разработят по-ефективни политики и в крайна сметка да повишава сътрудничеството с частния сектор в областта на туризма. 

Анализирани са 50 градове в света и са посочени седем от тях, където увеличението на броя на туристите много скоро може да има катастрофални последици. В проучването не е включен нито един български град. Градовете са групирани в пет категории в зависимост от това каква е тяхната готовност да посрещнат нарастващия наплив на чуждестранни и местни туристи.

Взети са предвид състоянието на градската среда и инфраструктурата, икономическата стабилност, мащабът и концентрацията, опазването на околната среда, доколко е устойчив туризмът, държавната политика и други общо над 70 фактора, които пряко или косвено оказват влияние върху развитието на туризма.

Застрашените градове

Най-големи проблеми заради недостиг на ресурси, но затова пък постоянно нарастващ брой на туристите, ще изпитват Банкок, Кейптаун, Делхи, Хошимин, Истанбул, Мексико сити и Джакарта. Тези градове трябва да подобрят качеството на водоснабдяването и сметосъбирането, да се погрижат за баланса в инфраструктурата, да подобрят предлагането на настаняване и занимания за туристите, препоръчват от WTTC и JLL.

Кои умеят да управляват постоянния ръст на туристите

В анализа са посочени и градовете, които с годините са се научили да управляват постоянно растящият приток на чужди туристи. Това са Берлин, Дъблин, Мадрид, Лондон, Маями, Ню Йорк. Експертите прогнозират, че увеличението на туристическите пътувания няма да застраши в следващото десетилетие и Пекин, Чикаго, Хонконг, Токио.

Възходът на Азиатско-Тихоокеанският регион

В полза на разрастването на градския туризъм е и голямото преселване на населението от селските райони в градовете. От 1.4 милиарда международни посещения, които са извън националните граници през 2018 г. с туристически цели, за 45% от тях целта на пътуването са градовете. Международните посещения в 300-те най-големи градски дестинации в целия свят за миналата година представляват над половин милиард пътувания.