Глобалната тенденция на световния пазар на недвижими имоти се промени

Глобалната тенденция на световния пазар на недвижими имоти се промени

Жилищният бум на глобалния пазар на недвижими имоти приключи. След забележителен ръст в икономиките на световните столици, от Сидни до Торонто, цените на жилищата най-накрая започнаха да спадат, съобщава "Блумбърг".

Пазарите на недвижими имоти от различни държави са тясно свързани помежду си - всички промени, приети от правителството на една държава с цел регулиране на местния пазар, оказват влияние върху дейността на пазара на недвижими имоти в други страни.

Какво се случва на основните пазари на недвижими имоти?

Цените в столицата на Обединеното кралство започнаха да падат поради забавянето на икономическия растеж, както и размириците, свързани с Brexit. Обемът на продажбите намалява, но предлагането на пазара се увеличава. Според проучване Savills Plc, в най-добрите райони на Лондон, недвижимите имоти са намалели с почти 18% от 2014 г. насам, а някои домове са загубили една трета от стойността си. В същото време, разработчиците продължават да изграждат милиони мезонети в града с хроничен недостиг на жилища на достъпни цени.

В Китай се прави всичко, за да се запази ценовият ръст на пазара на недвижими имоти. Заради наложени 30 нови ограничения, продажбите в Пекин стигаха до историческо ниски нива тази година.

Цените на жилищата в най-големия град на Австралия намаляват поради големия брой ограничения върху кредитирането, намаляващата наличност на недвижими имоти и твърдите стандарти за отпускане на заеми, които строго ограничават инвеститорите.

Продажбите в най-скъпата част на Ню Йорк падат три последователни тримесечия. В края на второто тримесечие на пазара има почти 7 000 апартамента, което е с 11% повече от година по-рано, но продажбите паднаха с 17%, надхвърляйки 2,600 пункта.

В Торонто търсенето продължава да надхвърля предлагането, въпреки правителствените усилия за ограничаване на спекулативните покупки. Цените на недвижимите имоти са в състояние да се доближат до пиковите показатели от април 2017 г., но това може да попречи на сложните търговски отношения със САЩ и възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.