Фандъкова: Проектите тряба да са насочени към хората и развитието на града

Фандъкова: Проектите тряба да са насочени към хората и развитието на града

Проектите тряба да са насочени към хората и развитието на града. В противен случай инвестициите не биха имали успех. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференция за инвестиционни проекти BalRec.

Кметът припомни, че според данни на Института за пазарна икономика столицата е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В икономиката на града през последните години най-голям ръст има IT секторът. Чуждите инвестиции в този сектор достигат 216 млн. евро през 2015 г. или 2% от всички инвестиции в София.

"Столична община е и един от най-големите възложители. С ясни приоритети и усилена работа, с привличането на европейско финансиране, което за предходния период е около 3 милиарда лева, наложихме бързо развитие на София.", каза още тя. 

Фандъкова коментира, че общината приоритетно подкрепя инвестициите, които подпомагат развитието на София като зелен и иновативен град и град на хората. Тя припомни, че през следващата година ще продължи изпълнението на големите проекти за ремонти и рехабилитация с обновяването и превръщането в пешеходна зона на ул. „Граф Игнатиев“, на пространството около храм-паметника „Александър Невски“, ремонта на Западния парк и т.н.

"Работим и в кварталите. Много е важно да успеем да създадем законова рамка, която да не допуска безконтролно застрояване на града. Затова сме направили специално предложение за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община", каза също кметът Фандъкова. Проектът с предложение е вече в Народното събрание.