Експерти с позитивни очаквания за пазара на имоти у нас

Експерти с позитивни очаквания за пазара на имоти у нас

Оптимистични очаквания за развитие на пазара на недвижими имоти у нас, споделят експерти. Прогнозите им са подемът да продължи и през 2017 г., като в големите градове се очаква повишение на цените между 5% и 10%.

 


Според Младен Митов от агенцията за недвижими имоти "Явлена" особено активен ще бъде жилищният пазар и то в сегмента задоволяване на жилищните нужди. Той не очаква особен ръст в цените, дори и да има дисбаланс между търсене и предлагане. "Купувачите са склонни да дадат повече пари, при положение, че намерят някакво допълнително качество в имота, но те не дават пари на всяка цена.", коментира той пред в-к "Стандарт".

Очакванията му са броят на сделките да продължи да расте и през новата година, но не с такива големи темпове, просто защото пазарът разполага с определено количество имоти.

Стабилността в банковата политика също ще окаже положително въздействие върху пазара, смята Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение брокери на имоти". И според нея ще се наблюдава плавен ръст на цените - от порядъка на 5-10%, в зависимост от типа имот и в коя част на България се намира. Има малки селски имоти, където, разбира се, цените не се покачват. "Това, което имаме като тенденция от есента, очакваме да се запази и през новата година - един трайно стабилен пазар с лек ръст на цените в големите градове и при новото строителство", заяви тя. Купувачите стават все по взискателни, знаят както търсят и са готови да дадат повече пари, но само за качествени имоти, които отговарят на очакванията им.

 

В София ще останат приоритетни източните райони около Дианабад и Студентски град, които са много добри като инвестиция, атрактивна е и централната част на столицата, както и южните райони. От друга страна се повишават леко и цените на имотите в кварталите, където вече има метро.

Наблюденията й показват, че семействата търсят по-големи жилища. На интерес се радват апартаменти с 2-3 спални, от порядъка на 100-130 кв. м., добавя тя.