Експерти прогнозират силен пазара за европейските имоти

Експерти прогнозират силен пазара за европейските имоти


Пазарите на недвижими имоти в Европа вероятно ще се ускорят тази година, докато съдбата на Великобритания е неясна заради риск от Brexit, показва нов анализ.

 

Недостатъчното предлагане ще помогне за запазването на инерция на някои пазари, особено в Португалия и Холандия, които заедно с Ирландия ще отбележат ръст на цените на недвижимите имоти, се казва в доклада на S & P за пазара.

Експертите прогнозират, че жилищните цени на всички основни пазари ще отбележат ръст през 2018, 2019 и 2020 г., но в различна степен. През 2018 г. увеличението се очаква да бъде най-високо в Португалия и Ирландия, и двете - с 8,5%, следвана от Холандия - 7%.

Предвижда се и годишен ръст от 3,5% в Испания, 3,4% в Белгия, 3% в Германия, 2% във Франция, 1,8% в Швейцария, 0,6% в Италия и 0,5% в Обединеното кралство.

През 2019 г. Португалия вероятно ще регистрира ръст на цените със 7%, следвана от Ирландия - 6%, Холандия - 5,3%, Испания - 3%, Германия - 2,7%, Белгия и Франция - 2%, Швейцария - 1,9%. Италия и Обединеното кралство, както на 1,5%.

В перспектива до 2020 г. прогнозата е за годишен ръст на цените от 6% в Португалия и Ирландия, ръст от 3,6% в Холандия, следван от 3,5% в Обединеното кралство, тъй като очакваният ефект на Brexit тогава ще намалее, увеличение с 3% в Испания, 2,5% в Германия, 2,3% в Швейцария и 2% в Белгия, Франция и Италия.

В Белгия ръстът на цените на жилищата ще се забави поради влошаването на достъпността им и по-бавния темп на създаване на работни места. Предвижда се и по-неблагоприятен режим на ипотечни данъци и повишаване на лихвените проценти.

След изключително силна година през 2017 г. за продажби във Франция, пазарът се очаква да се успокои, но достъпността продължава да се влошава. Сделките достигнаха рекордно високо ниво от 958 000 през 12 – те месеца до октомври и с 15,6% над равнището от предходната година.

Ръстът на цените на тук да е най-силният от 2012 г. насам, все се наблюдават признаци на занавяне, което се обосновава и от по  - трудното влизане на купувачи  на пазара. Все пак очакванията са цените да продължат да растат, но доста по-бавно, отколкото миналата година, и основно в най-големите градове в страната.

Ефектът от Брекзит ще продължи да оказва своето влияние във Великобритания, което ще се отрази на по – слабия пазар на заупуване на имоти с цел отдаване под наем. Влияние има и по-високият гербов налог върху тези сделки и не толкова благоприятния данъчен режим за собствениците.

Очакванията са пазарът да остане в стагнация, а твърде ограниченият брой имоти на пазара все още да подкопава цените.

От гледна точка на предлагането позитивната тенденция за добавяне на нови имоти към жилищния фонд е продължила и през 2017 г. и предвид броя на новите строежи вероятно ще се запази и през 2018 г. Тези подобрения идват от ниски нива и са под изисквания брой за задоволяване на нуждите от жилище. С приближаването на Brexit обаче предприемачите могат да отложат или да се откажат от планирани проекти, което да доведе до по-бавен растеж на предлагането.

След силната година за Германия се очаква търсенето в страната може да доведе до умерен растеж на цените, докато в Ирландия недостигът на жилища ще поддържа цените високи. В Италия пропастта между търсенето и предлагането постепенно ще намалява, което ще доведе до по – малко време за продажба на имотите и до увеличение цените на жилищата.

В Холандия недостигът на предлагане и бързият икономически растеж ще продължат да държат силния пазар. Прогнозите са сходни за Португалия, където силният икономически растеж, бързото подобряване на трудовия пазар, търсенето от чужденци и липсата на предлагане ще продължат да подкрепят силното повишаване на цените на жилищата.

Силната икономика ще подкрепи и жилищния пазар в Испания и ще задържи обемите на продажбите високи, което ще помогне за намаляването на непродадените жилища. В Швейцария по-силната икономика и ниските лихви се очаква да подкрепят пазарната активност.