Експерти отчитат чуждестранен интерес към луксозните имоти у нас

Експерти отчитат чуждестранен интерес към луксозните имоти у нас

 Около 30% от сделките с висок клас имоти са с цел инвестиция. Липсата на добри инвестиционни алтернативи прави жилищните имоти и в частност луксозният клас добра възможност за много хора, коментират в свой анализ на пазара експертите от компанията Unique Estates. 

Според тях продължаващият плавен ръст на цените също дава сигурност, че моментът е подходящ за покупка, а ограниченото предлагане, особено в сегмента на новото строителство, е стимул за бързи решения при наличие на подходяща оферта.   
 
София се очератава като все по-разпознаваема туристическа дестинация, а в комбинация с икономическото оживление, подобряващите се условия за кредитиране, както и ръста на нискотарифните полети, се превръща и във все по - търсена за покупка на луксозни  имоти от чужденци, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са хора, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар. Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 – 6%. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура. 
 
„Този тип настаняване е много популярен в Европа, докато на нашия пазар все още е слабо развит. По тази причина и предлагането на подобни имоти е ограничено, но ние виждаме потенциал и възможност за добра доходност“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. 
 
 
Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство, предлагането остава слабо. Повечето проекти още са в строеж, а някои – дори на етап покупка на парцел. По-засилено предлагане на луксозно ново строителство се очаква към края на годината, което ще даде отражение на пазара през 2018 г. 
 
През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%. Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка. Единични са продажбите на по-висока от исканата от продавача цена, като това се наблюдава само при много търсени имоти, каквито рядко излизат на пазара.  
 
От страна на продавачите има известно отдръпване от пазара, свързано с очакването, че след 6 месеца ще могат да реализират имотите си на по-висока цена. „Някои собственици временно спират жилищата си от продажба, но това не е работещ подход, тъй като в условията на засилена конкуренция тогава имотът им може дори да струва по-малко, отколкото в момента“, коментира Весела Илиева.