Експерти отчитат 3-4% ръст в цените на имотите

Експерти отчитат 3-4% ръст в цените на имотите

Цените на жилищата в София са се повишили между 3 и 4% и то в определени райони на столицата. Това каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията за имоти „Имотека“ на база реализирани от агенцията сделки.

По думите й статистиката за 10-15% ръст е неоснователна и ако има такова повиение, то е на база имот с троеж - имот след акт 16.  У нас липсва точна статистика, която може да даде  обективна представа за целия пазар.Всички данни, които излизат са на база сделки на отделни агенции, а статистическите служби сравняват голям обем от пазара, което води до нереалистични резултати, смята експертът. 

Атанасова смята, че за момента пазарът у нас се развива съвсем логично и нормално. Във всички сектори се наблюдава растеж, заплатите също се увеличиха в последните две години, което е нормално да се отрази и на цените на имотите. За имотен балон или трусове на пазара обаче не може да се говори, смята тя. 

Наблюденията на брокерите показват, че в момента най-търсени са двустайните жилища. Напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по – големите жилища.

„Друга тенденция, която наблюдавахме през годината е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа е районът, средата, начинът на живот и стандарт на квартала“, каза Атанасова.

Точно затова и младите хора предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по – добри и които предлагат повече комфорт, докато по възрастните търсят имот в центъра с цел инвестиция.

Що се отнася до най-предпочитаните за покупка имот квартали, там също няма изненади. Традиционно силни остават южните райони и „Младост“.  

Атанасова определи като перспективна ниша, към която повече инвеститори трябва да се насичат, новото строителство до 900 евро. / кв.м. Такива имоти могат спокойно да се реализират в райони, където земята е по – евтина, като са северните части на столицата или посока Кремиковци.