Експерти очакват стабилен пазар на бизнес имоти

Експерти очакват стабилен пазар на бизнес имоти

Доходността от инвестиции в бизнес имоти ще се понижи с 30-40 пункта в Западна Европа, а наемите се очаква да се повишат с межди 2 и 3%. Като цяло инвестициите в бизнес имоти в Европа ще останат високи, движени от по-ниските цените на облигациите и търсенето на безопасни и доходоносни инвестиции, сочи анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Според експертите Азия ще изпревари Северна Америка като главен източник на капитал за пазара на бизнес имоти в Европа, макар че няма да липсват и европейски инвеститори.

Очакванията са, че през 2017 г. политическата и икономическа несигурност да продължат под влиянието на Brexit и политиката на Доналд Тръмп. Наред с това банковата нестабилност в Европа продължава и има голяма вероятност да се появи и в Китай. Резултатите от предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия, също може да окажат тежки последствия за Европейския съюз (ЕС).

От Cushman & Wakefield определят годината като „година на подреждане“ на европейския пазар на бизнес имоти, като някои инвеститори се концентрират върху водещите пазари, но поглеждат и към второстепенните заради по-високата доходност.

Пазарите в Централна и Източна Европа ще привличат по-голямо внимание заради по-високата доходност, растежа, както и по-силните ръстове на потреблението в сравнение с другите региони на Европа. Според експерти ще станем свидетели на балансиран растеж в Берлин, Скандинавските страни, Барселона и Мадрид. Париж и Лондон ще останат лидери по привлечени инвестиции.