Експерт прогнозира възходящ тренд за пазара на имоти

Експерт прогнозира възходящ тренд за пазара на имоти

С какво ще запомним 2016 година и какво да очакваме през 2017 г? Ще станем ли свидетели на възход на пазара на имоти? Кои ще бъдат основните купувачи? Какви са предизвикателствата пред сегмента? На тези въпроси дава отговор Полина Стойкова, MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През 2016 г. станахме свидетели на един минибум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара. За първи път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София. Годината се очератва да приключи с около 12% повишение, което е двойно по-голям ръст от миналата година.

За първи път имаме огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. В резултат на това новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството, коментира Стойкова. Тя смята, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям.

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.
 
От компанията отчитат за първи път възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. "Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране", коментира експертът.
 
През тази година за първи път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

През 2017 година
възходящият тренд в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива.
Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това, от своя страна, ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби.
 
"Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.", казва Стойкова
 
Накратко казано, през следващата година ще имаме по-подготвени купувачи, по-добро предлагане и достъпно банково финансиране. Всичко това дава предпоставки за запазване на възходящия тренд.