Експерт предупреди за криза на европейския пазар на имоти

Експерт предупреди за криза на европейския пазар на имоти

Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа. Това заяви експертът на Европейската централна банка Даниеле Нои в интервю за Латвийската информационна агенция. Според нея обаче банките сега са по-подготвени да се справят с подобни сътресения, отколкото са били преди десетилетие.

На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите имоти неимоверно са се покачили и то в няколко „горещи” локации. Експерти предупреждават, че облекчената валутна политика крие рискове от изкуствено надуване на балона на имотния пазар, което може да доведе до неговото спукване и потенциална криза.

Нуи коментира, че рисковете на банковите пазари в някои страни в Северна и Източна Европа са значително намалели, което означава, че финансовите институции ще реагират адекватно при криза.  

При балтийските страни обаче експертът смята, че местният растеж на цените на търговски недвижими имоти изглежда рисков.

„Какво би могло да доведе до следващата криза? Не знам точно, но подозирам, че това може да е пазарът на недвижими имоти”, твърди Нои в интервюто, цитирана от Homesoverseas.