Дубай инвестира 13,2 милиарда долара в жилища за световното експо

Дубай инвестира 13,2 милиарда долара в жилища за световното експо

Дубай инвестира десетки милиарди долари в инфраструктурни проекти и хотелски комплекси, свързани със световното изложение през 2020 година, съобщи частният изследователски институт Би Ен Си нетуърк (BNC Network) в доклад, цитиран от Франс прес.

Стойността на проектите, свързани с първото световно изложение, организирано в Близкия изток, е достигнала 42,5 милиарда долара през март (34,6 милиарда евро), се казва в доклада на института, специализиран в строителния сектор.

От тях 17,4 милиарда долара са инвестирани в инфраструктурни и транспортни проекти, 13,2 милиарда долара в жилища, а 11 милиарда долара - в хотели и тематични паркове.

Проектите включват план за разширяване на международното летище Ал Мактум в южната част на града, което иска да конкурира дубайското международно летище в северната част - най-посещаваното в света през 2017 година, с над 88 милиона пътници.

След приключването на строителните дейности Ал Мактум ще може да посреща 160 милиона пътници годишно.

Емирството инвестира и 2,9 милиарда долара в нова линия на метрото, която ще свързва двата основни транспортни центъра на изложението.
Властите очакват Експо-2020 да стимулира пазара на недвижими имоти и хотелиерството, създавайки до 300 000 работни места.

Очаква се изложението да бъде посещавано от 300 000 души на ден - половината от които чужденци - при откриването си през октомври 2020 година, според Търговската и промишлена камара в Дубай.

Градът държава с около 3 милиона души население, повечето от които чужденци, се наложи като регионален делови център и туристическа дестинация. Икономиката на емирството се базира на финансовия сектор, недвижимите имоти, туризма и развлеченията и не зависи от петрола.

Организирано на всеки пет години в продължение на шест месеца, световното изложение дава възможност на всяка страна да представи своята култура, промишленост и иновациите си.